Репродуктивно Здраве /факти & възможности/

Innovative Supplement

Никога не е рано да се полагат грижи за опазване на способността за зачеване. Иначе, когато сте готови за създаване на потомство, може да се окаже, че забременяването не е толкова лесно, колкото сте очаквали. Милиони двойки в света са в битка със стерилитета

При около една трета от случаите става дума за проблем при жените – запушени фалопиеви тръби, ендометрит, фиброиди на матката, кисти на яйчниците. При почти същия процент причината е у мъжете – заради слабо отделяне на сперматозоиди.

При останалите двойки безплодието се дължи на комбинация от проблеми на двамата партньори или просто няма никакво обяснение.

Не отлагайте прекалено дълго

Много жени не знаят, че върхът на плодовитостта е около 25 години и тя постепенно започва да намалява към 30-те. Случаите на безплодие почти се удвояват между 30 и 40 години. При дамите на възраст от 25 до 29 години е 9%, от 35 до 39 – 22%, и в първите години след 40 – 29%.

Нещо повече, ако всеки месец шансът на една здрава 30-годишна жена да забременее е 20%, то на 40 години този шанс спада до 5%. И въпреки това все повече дами отлагат раждането чак след 35-годишна възраст.

Мъжката плодовитост също не е неограничена във времето. След 50-годишна възраст спермата на много мъже влошава качествата си – произвеждат се повече увредени и слабо подвижни клетки, което затруднява оплождането.

Така че плодовитостта и на двата пола си има „срок на годност“. Затова не отлагайте прекалено създаването на потомство. 
 

Правете безопасен секс

Болестите, предавани по полов път, може да намалят драстично способността за забременяване, затова отказът от безразборни сексуални контакти и използването на презерватив са особено важни за съхранението на репродуктивните способности.

Хранете се правилно

Доказано е, че жените с най-малък риск за безплодие поради ановулация – невъзможност за отделяне на жизнеспособна яйцеклетка всеки месец, консумират мононаситени мазнини като зехтина, повече фибри и желязо и приемат необходимите протеини вместо от червено месо от растителни продукти като фасул и ядки. Лекарите препоръчват повече плодове и зеленчуци, а рафинираните въглехидрати да се заместват с пълнозърнести храни. Въглехидратите повишават кръвната захар и инсулина, което може да затрудни овулацията.

Пазете се от токсините в околната среда

Установено е, че много фактори на околната среда влияят на репродуктивната способност. Например бисфенол А, който се използва при производството на твърди хранителни опаковки, намалява делението на клетките на матката, което пък може да попречи на ембриона да се закрепи към нея. Препоръчва се да се избягват консервите, тъй като много често вътрешното им покритие съдържа бисфенол А.
Други заплахи, свързани с околната среда, са оловото, което предизвиква хормонални и менструални нарушения, и радиацията, увреждаща бързо делящите се клетки (бензолът, който се използва при направата на гуми, смазки, бои, може да доведе до спиране на менструацията при жените, а при мъжете – до намаляване сперматозоидите). Установено е също, че някои химикали, които се употребяват в козметиката, може да причинят нарушения в овулацията и да влошат качеството на спермата.


По-лесно е безплодието да се избегне, отколкото да се лекува.

Поддържайте нормално тегло и здравословни навици.  Както прекалено слабите, така и прекалено дебелите жени често имат понижени хормонални стойности, което потиска овулацията. Мъжете с наднормено тегло пък може също да имат проблеми, свързани с количеството и качеството на сперматозоидите.

Физическата активност, разбира се, е един от ключовете към поддържането на репродуктивните способности.

И не на последно място – пушенето влияе върху качеството на сперматозоидите, а при жените ускорява загубата на яйцеклетки, което води до по-ранно начало на менопаузата.

Кои са най-подходящите дни за забременяване?
Най-благоприятният период за забременяване включва 6-те дни в месеца, които започват 5 дни преди овулацията и свършват 1 ден след нея. Това е така, защото спермата (тя „оцелява“ над 100 часа) трябва да достигне горната част на фалопиевите тръби в момента, когато яйцеклетката се спуска от яйчника. Забременяването е по-вероятно при полов контакт преди овулацията, а не след нея. Най-добрата стратегия е да се прави секс поне през ден в периода на тези 6 фертилни дни. За съжаление обаче периодът на овулация се фиксира трудно. Дори и при редовен менструален цикъл – на всеки 28 дни, овулацията не се случва непременно по едно и също време всеки месец. Това може да се установи със специален тест, но пък докато го правите, вече ще сте загубили няколко фертилни дни. Все пак медиците съветват жените с менструален цикъл от 26 до 32 дни да правят секс през ден от осмия до 19-ия след идването на менструацията.