Бучка в гърдата

Innovative Supplement

За кои промени в гърдата трябва да следим?

Промените в гърдата са чести. Някои от тези промени по правило настъпват в хода на менструалния цикъл, по време на бремеността, с напредването на възрастта. Повечето от формациите не са рак на гърдата.

Вашата гърда е съставена от няколко жлези и канали, които стигат до зърното и околната по–тъмно оцветена зона, наречена ареола. Събиращите кърма канали се простират от зърното навътре към подлежащата тъкан подобно на спици на колело. Под ареолата са лактиферните канали. Те се напълват с кърма по време на лактационния период след раждането.

Самостоятелно изследване на гърдите:

Самостоятелното преглеждане на гърдите е регулярна проверка на жената за някакви анормални промени в тях. Въпреки, че лекарите като цяло се съгласяват, че жените трябва да проверяват гърдите си всеки месец, за да се помогне за евентуално откриване на проблем още в началото, спорен е въпросът дали изследването на гърдите самостоятелно или с лекарска намеса с мамография може в действителност да намали смъртните случаи от рак на гърдатата.

В основни линии, ако жената намери ракова бучка, ранното диагностициране и лекуване дава шансове за възстановяване и потенциално излекуване. Важно е да не се разчита само на мамографията, за да се идентифицират бучки, защото не всички ранни анормални промени се виждат на мамограмата.

Как се извършва самостоятелното изследване на гърдите:

структура на гърдата

Самостоятелното изследване на гърдите трябва да се извършва веднъж месечно. Регулярните изследвания увеличават способността на жената да разпознава нови образувания. Много жени намират, че самостоятелното изследване на гърдите е по-лесно след като техният лекар им е демонстрирал как трябва да бъде направено.

Най-доброто време да си направите самостоятелно изследване е точно след края на менструалният цикъл, когато гърдите обикновено са по-малко възлести и чувствителни. Жените, които са в менопауза, имат нерегулярна менструация или са бременни, могат да изберат определена дата за извършването на това изследване всеки месец. Изследването започва с преглед пред огледалото, чрез който гърдите се проверяват за някакви промени, появили се след предишното преглеждане. То може да включва промени във формата, размера, симетрията, обезцветяване на кожата, ямички, появата на набръчкване, рани или лющене на ареолата или зърното, секрет или нагъване на зърното. Вдигането на ръце над главата помага да се разкрият промените, контура, а поставянето им на бедрата ще помогне да се видят дали имат някакви набръчквания.

След това гърдите трябва да бъдат опипани за бучки, удебелявания или за всякакви други промени от предишното изследване – ако откриете такива, то трябва да кажете на лекаря. Това най-лесно се извършва докато сте под душа или във ваната, когато гърдите са мокри и насапунисани. За да изследва дясната си гърда, жената трябва да вдигне дясната си ръка над главата и нежно да използва пръстите на лявата си ръка. Тя трябва да започне от зърното, като натиска гърдатата и прави малки кръгообразни движения по върха й (за жените с големи гърди е по-лесно да използват 2 ръце за всяка гърда, при което едната ръка подпира гърдата странично, а натиска се извършва с другата ръка). След това пръстите трябва да се плъзнат леко по посока на часовниковата стрелка, докато леките кръгообразни движения се разширяват спираловидно. Този процес трябва да бъде продължен докато не се изследва цялата гърда до външната си част.

Особено важно е да се проверява областта между зърното и подмишницата, процесът трябва да бъде продължен в по-малки кръгове докато цялата гърда включително ареолата и зърното бъдат изследвани. След това всичко се повтаря и за лявата гърда. Зърната трябва да бъдат леко стиснати, за да се види дали има някакво набръчкаване. Добре е да се повтори този процес докато лежите с вдигната зад главата ръка. Някои жени намират за полезно да поставят малка възглавничка или сгъната кърпа под рамото на страната, която бива изследвана.

Диагностициране

Лекарят ви ще може да определи болката в гърдите като циклична или нециклична чрез вземането на подробна анамнеза /разпит/. След извършването на прегледа могат да бъдат намерени различни причини за нециклична масталгия. Двете компоненти на визитата при доктора – разпит и преглед – ще определят нуждата от лечение и най – подходящия му вариант.

Вие трябва да информирате вашия лекар, ако сте приемали хормони или контрацептиви за предишни проблеми с гърдите, операции на гърдата или роднини с рак на гърдата.

Важно е също да съобщите на лекаря, ако имате и други оплаквания, свързани с гърдата, като секреция от зърното или уплътнение, което опипвате.

Некърмещите жени с мастит или тези при които лечението е без ефект, следва да направят мамагрофия или ексцизионна биопсия. Това са предпазни мерки, защото макар и рядко ракът може да имитира симптоми на мастит.

Патогенетични връзки между доброкачествените и злокачествените заболявания

Във връзка с описанието на доброкачествените заболявания на млечната жлеза нееднократно е бил поставян въпросът дали жена, биопсирана поради доброкачествен тумор, по-късно е застрашена от по-голям риск да развие карцином.

От литературните данни за патологията на доброкачествените заболявания на женската млечна жлеза става ясно, че многообразието на доброкачествените тумори и разликата при формите на мастопатията не позволяват да се даде обобщен отговор на този въпрос. Въпреки че всички заболявания произхождат от матрикса на един и същ орган, тяхната биологична стойност, т.е. възможността за трансформация в злокачествено заболяване, е съвсем различна и може да бъде установена само при наблюдения в течение на дълги периоди.

Само някои фактори засилват риска от злокачествено заболяване. Тук спадат свързаните с хиперплазии на каналчестия и лобуларния епител предракови епителни пролиферации, които често се срещат в комбинация с мастопатия или в доброкачествени тумори (фиброаденоми). Повишен риск съществува винаги при семейна ракова обремененост. За разлика от положителното съотношение между затлъстяването и карцинома на млечната жлеза, при доброкачествените заболявания затлъстяването не е рисков фактор.

Ефективна стратегия при справяното с доброкачествените образувания в гърдата, както и при превантирането на злокачествената дегенерация е употребата на неселективни инхибитори на естрогеновия рецептор, какъвто е DroPyl 500.