Ендометриоза / ендометриозна киста

Innovative Supplement


Ендометриоза и Ендометриома:

Какво представляват ендометриозата и ендометриозната яйчникова киста?

Ендометриозата е хронично възпалително заболяване, засягащо млади жени в репродуктивна възраст. Според статистиката 1 от 10 млади жени има ендометриоза. Причините за възникването на това заболяване са различни и не напълно изяснени. За основен фактор се смята т.нар. обратна или ретроградна менструация – малка част от кръвта, която се отделя при цикъл преминава в обратен ход по маточните тръби и достига до коремната кухина. Това е напълно физиологично състояние, срещащо се при над 90% от жените. Защо обаче при 1 от 10 се развива ендометриоза, за сега остава енигма. Смята се, че важно значение има генетичната предиспозиция, прекарани тазово възпалителни инфекции и имунологични фактори, но до този момент всички тези фактори са все още в процес на проучване.

Ендометриозата е състояние, което кара клетки, подобни на тези, които покриват вътрешността на матката, да растат извън матката. Част от тъканта може да се прикрепи към яйчника и да образува киста. Това състояние се нарича ендометриома.

Има три вида ендометриоза, които значително се различават по своите клиничните симптоми, лечение и прогноза. Най-популярния вид, както сред пациенти, така и сред лекари, са ендометриозните кисти. Овариалната ендометриозна киста е доброкачествена, естроген-зависима киста, която се среща обикновено в репродуктивните години от живота на жените. Нарича се още „шоколадова киста“. Този тип ендометриоза се открива най-лесно и за много хора понятието „ендометриоза“ означава наличие на ендометриозна киста. Кистите се диагностицират с помощта на стандартен ехограф, тъй като имат много характерен образ и често се откриват случайно при профилактичен гинекологичен преглед.

Поведението при ендометриоза и ендометриозни кисти е изключително индивидуално!! Лечението трябва да се съобрази с две неща: симптомите на пациентката и репродуктивните планове в бъдеще. Когато кистата е малка, под 3 см, не предизвиква проблеми и е случайно открита, то по-добре да не се извършват излишни операции и пациентката да се проследява на всеки 6 месеца.

Лечението на жени с ендометриоза и ендометриоми на яйчниците е спорна тема и зависи от различни фактори, включително яйчников резерв преди лечението, местоположение, възраст на пациентката и предишно лечение. Въпреки че консервативното лечение (орални контрацептиви) може да намали симптомите при наличие на ендометриозна киста на яйчника, използването на такова лечение НЕ може да премахне кистата и освен това е неприемливо при жени, които се опитват да забременеят. 

Лапароскопската кистектомия, хирургична процедура, е най-често предлаганото лечение за ендометриоми. Ползите от тази процедура включват намалени нива на рецидиви, повишен шанс за спонтанна бременност и значително намаляване на болката в таза. След една процедура честотата на рецидиви варира в широки граници – от 9,6 до 45%. Лапароскопската ендометриална аблация е друга хирургична процедура, при която кистата се дренира и стената на кистата се разрушава чрез електрохирургичен ток или лазерна енергия. Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология препоръчва лапароскопска хирургия при лечението на ендометриоми с диаметър над 3 см. 

При ендометриоза, както и при ендометриоми с размер под 3 см, е показано лечение със средства, съхраняващи репродуктивната функция и осигуряващи постигането на дългосрочно повлияване на процеса и свързаната с него симптоматика, без страничните действия на хормоналната терапия. Обичайните хормонални лечения, като гонадотропин-освобождаващи хормонални агенти (Gn-RHa), могат да попречат на жените да забременеят по време на лечението. Даназол, друго хормонално лечение, предизвиква странични ефекти като овариален дефицит, остеопороза и затлъстяване. Резултати от проведените клинични проучвания, показват че продуктите съдържащи пинус екстракт и редуциран L-глутатион, какъвто е DroPyl 500, са изключително ефективен подход при тази назология, без това да свързано с появата на странични ефекти.

От съществено значение е да се консултирате със здравен специалист, който може да прецени вашата конкретна ситуация и да предостави персонализирани насоки за подходящата терапия за вашата ендометриоза и/или ендометриална овариална киста.